Tiež ste už rozmýšľali o tom, aká budúcnosť čaká oblasť prekladateľstva? Je faktom, že stroje a roboty prevzali ľudskú prácu už v mnohých oblastiach, no prekladateľov ešte stále nahradiť nedokážu.

Strojové preklady síce už nie sú žiadnou novinkou, no ešte stále majú veľké množstvo nedostatkov. Najväčším problémom strojového prekladu je, že preklady nie sú v súlade s kontextom, ani nezohľadňujú všetky kultúrne a geografické faktory, ktoré sú pri kvalitnom preklade veľmi dôležité.

Prekladateľské služby, ktoré vám ponúkajú prekladatelia a prekladateľské agentúry, sú oveľa kvalitnejšie, rešpektujú všetky gramatické a štylistické pravidlá jazyka a zároveň dodávajú určitú mieru kreativity, ktorú je strojovým prekladom ťažké dosiahnuť.

Kvalitný preklad rešpektuje kultúrne a environmentálne faktory

Aj keď sú strojové preklady naozaj rýchle a neustále sa zlepšujú, nemôžeme sa na ne nikdy úplne spoľahnúť. Na druhej strane, skúsení prekladatelia berú do úvahy aj základné princípy lokalizácie a transkripcie, ako aj rôzne špecifiká jednotlivých jazykových skupín.

Rôzne bezplatné prekladateľské nástroje môžu byť veľmi užitočnou pomôckou pri každodenných prekladateľských úlohách. Ak však potrebujete kvalitné profesionálne preklady, spoľahlivejšou voľbou sú kvalifikovaní prekladatelia. Vďaka svojim skúsenostiam s prácou s kontextom porozumejú skutočnému významu textu, takže pravdepodobnosť chýb v preklade je minimálna.

Spoluprácou strojového prekladu a prekladateľov k ešte vyššej kvalite prekladov

Ešte stále sa nemusíme obávať o budúcnosť prekladateľov, keďže sú ešte v mnohých ohľadoch  omnoho výhodnejšou voľbou než strojový preklad. To však neznamená, že stroje a ľudia nemôžu pri prekladaní spolupracovať.

Dnes už technológia pri preklade veľmi pomáha aj mnohým prekladateľským agentúram, takže je ich práca ešte rýchlejšia a efektívnejšia. Vďaka tomu sú ceny prekladateľských služieb na nižšie a tiež sa tak neustále aktualizuje a rozširuje databáza terminológie prekladateľských agentúr. Týmto spôsobom môžu poskytnúť stálym zákazníkom konzistentný preklad, použitie správnej odbornej terminológie, ako aj výhodné zľavy na opakovanie. Tak vznikli osvedčené prekladateľské nástroje, ktoré prekladateľským agentúram poskytujú rýchle, kvalitné a profesionálne preklady.