Globalizácia je v dnešnom čase kľúčom k úspechu. Stále viac spoločností sa presúva zo svojich domovských krajín na globálny trh. Existuje veľa spôsobov, ako sa stať globálne úspešnou spoločnosťou. Dnes sa pozrieme na niekoľko z osvedčených stratégií, ktoré využívajú niektoré z najvplyvnejších spoločností súčasnosti.

Ak chcete byť globálne konkurencieschopní, musíte vedieť zodpovedať niekoľko otázok:

  1. Zameriavate sa na správny trh? Pokus o založenie novej automobilovej spoločnosti v Holandsku nemusí byť najlepším nápadom, pretože uprednostňovaným spôsobom prepravy sú bicykle. Ak chcete dobyť trh, musíte ho dobre poznať.
  2. Budete tam môcť bývať? Založenie globálne úspešnej spoločnosti bude vyžadovať, aby ste aspoň dočasne žili vo vybranej krajine, takže sa uistite, že to je pre vás reálne.
  3. Poznáte legislatívu konkrétnej krajiny? Ak chcete uspieť, musíte najprv vedieť, ako si vo vybranej krajine založiť firmu a ako podnikať v súlade so zákonom. V opačnom prípade by ste sa mohli náhodou ocitnúť v kompromitujúcej pozícii.

Ďalej je potrebné vedieť niekoľko vecí:

  1. Exportujte svoj produkt. Na nový trh môžete vstúpiť aj exportom svojho produktu. Budete si však musieť dať pozor na organizáciu dopravy a skontaktovať sa s obchodmi v krajine, kam chcete exportovať.
  2. Uistite sa, že ste zacielili na krajinu, ktorá hovorí jazykom, ktorý bezchybne ovládate, alebo na krajinu, v ktorej si budete môcť dovoliť platiť za profesionálne prekladateľské služby.
  3. Uistite sa, že poznáte kultúru vybranej krajiny. Kým prejdete k rokovaniam, mali by ste si prečítať aspoň pár kníh o obchodnej etikete. Je známe, že práve nedostatok vedomostí o obchodnej etikete narušilo niekoľko rokovaní medzi USA a Čínou.
  4. Uistite sa, že ste lokalizovali všetky svoje materiály vrátane reklám a balenia. Nie každý národ ocení obal v cudzom jazyku (napr. Rusko).
  5. Musíte správne preskúmať cieľový trh, vrátane výdavkových návykov, platných zákonov a už existujúcej konkurencie.

Ak ste si zodpovedali všetky tieto otázky a budete postupovať podľa overených krokov, ktorými sa riadili aj najväčšie firmy, konkurencia sa už môže začať pred vami triasť!