Chcete vylepšiť svoju zamestnateľnosť, zvýšiť svoju kreativitu alebo plánujete medzinárodný rozvoj firmy a potrebujete sa každý deň rozprávať so svojimi zahraničnými obchodnými partnermi? Štúdium cudzieho jazyka je teda pre Vás ideálnym riešením! Okrem očividných kladov to môže byť osvedčený spôsob, ako si pomôcť v mnohých aspektoch života. Môže dokonca zlepšiť schopnosť robiť viacero vecí naraz.

Vďaka neustále sa rozvíjajúcej technológii a globalizácii nebol svet nikdy taký prepojený ako dnes. To zvyšuje dopyt po znalosti viac ako jedného jazyka.

Takže ktoré jazyky by ste sa mali naučiť v 21. storočí? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

1. Angličtina

Keďže angličtinou hovorí približne 1,5 miliardy ľudí, ide o jeden z najvplyvnejších jazykov na svete. Angličtina tak ostáva najvhodnejším jazykom aj pre medzinárodné podnikanie. Anglický jazyk vám bude užitočný takmer kdekoľvek. Angličtina je tiež jazykom počítačov a technológií. Angličtinou sa dorozumiete na globálnej úrovni – je úradným jazykom Spojených štátov, Veľkej Británie a Kanady.

2. Španielčina

Španielčina je tiež jedným z najrozšírenejších jazykov na svete. Je materinským jazykom vyše 330 miliónov ľudí a takmer 420 miliónov ľudí ju používa ako svoj druhý jazyk.

K tomu vyše 35 miliónov ľudí v Spojených štátoch používa španielčinu v domácnosti. Španielčina je hlavným jazykom vo viac ako 20 krajinách.

3. Čínčina

Čínštine je najrozšírenejším materinským jazykom – pre približne 982 miliónov ľudí. Aj keď sa týmto jazykom bežne hovorí v Číne, je považovaný za najmocnejší jazyk pre svoju akceptáciu po celom svete.

Aj keď zvládnutie čínštiny skutočne nie je ľahkou úlohou, môžete sa naučiť aspoň pár pozdravov a viet. Vaši obchodní partneri alebo čínski priatelia určite vašu snahu ocenia!

4. Japončina

Kvôli ekonomickej sile Japonska je Japončina tiež považovaná za jeden zo základných jazykov. Tento jazyk má približne 127 miliónov rodených hovoriacich.

Ak sa vaša spoločnosť zaoberá modernými a najnovšími technológiami, určite budete mať dobrý kontakt s japonským trhom a rovnako s japonským jazykom. Naučiť sa japonský jazyk je určite výzvou, ale určite to stojí za to!

5. Nemčina

Ak pracujete v Európe alebo v nej chcete rozvíjať svoje podnikanie, možno by ste sa mali oboznámiť s nemčinou. Ak vlastníte veľkú spoločnosť, existuje veľká šanca, že aspoň jeden z vašich obchodných partnerov bude z Nemecka. Ak sa vaša firma špecializuje na priemyselné odvetvia, automobilový priemysel alebo technológie, mali by ste obzvlášť zvážiť lekcie nemčiny.

Tento jazyk má zhruba 105 miliónov rodených hovoriacich a 80 miliónov ľudí používa nemčinu ako svoj druhý jazyk. To robí nemčinu smerodajnou.

Aj keď má nemčina zložitú gramatiku, anglicky hovoriaci ľudia sa ju naučia ľahko.

6. Francúzština

Francúzština nie je iba romantickým jazykom používaným v šansónoch. Francúzsko má šiestu najväčšiu ekonomiku sveta so 79 miliónmi rodenými hovoriacimi. Takže ak uvažujete o rozšírení svojho podnikania na francúzsky trh, mali by ste zvážiť osvojenie si aspoň základov tohto jazyka. Francúzština sa tiež používa ako úradný jazyk v medzinárodnej diplomacii.

7. Ruština

Ruština má viac ako 150 miliónov rodených hovoriacich a pre ďalších približne 110 miliónov ľudí je ruština druhým jazykom. Oficiálne sa používa na asi 38 územiach. Rusko predstavuje obrovský trh, ktorý vynakladá enormné úsilie na otvorenie svojich dverí medzinárodným podnikom. Ak teda plánujete expandovať so svojou spoločnosťou na tento trh, nájdite si príležitosť a naučte sa aspoň základné frázy!

8. Hindčina

Hindčinou sa hovorí v Indii a mnohých okolitých krajinách. Má takmer 450 miliónov rodených hovoriacich a ďalších 200 miliónov ľudí hindčinu používa ako svoj druhý jazyk. Je teda štvrtým najpoužívanejším jazykom na svete.

9. Arabčina

Arabčina sa môže pochváliť 300 miliónmi rodených hovoriacich. Je veľmi populárna a predstavuje hlavný dorozumievací jazyk na celom Blízkom východe.

Popri učení sa tohto jazyka môžete získať aj veľa poznatkov o rozmanitej kultúre blízkovýchodného regiónu.

10. Portugalčina

Portugalčina je hlavným jazykom Brazílie, Portugalska a niekoľkých ďalších krajín. Je tiež hlavným jazyk používaným na južnej pologuli.

Zhrnutie

Ktorý z týchto desiatich jazykov vám prinesie najväčší úžitok v každodennom živote? Vyberajte s rozumom a buďte vytrvalí – nový jazyk si určite neosvojíte zo dňa na deň. Ale s trochou odhodlania, dobrým učebným plánom, jasne stanovenými cieľmi a dostatočnou praxou to zvládnete! Zvládnutie nového jazyka si vyžaduje určitý čas. Postupujte však malými krokmi a všímajte si aj ten najmenší pokrok. Rozprávajte sa s rodenými hovorcami tak často, ako to len je možné – aj tie najkratšie rozhovory vám môžu veľmi pomôcť. S jazykom, ktorý sa učíte, buďte stále v priamom kontakte – čítajte články v ich novinách, počúvajte hudbu v danom jazyku, sledujte filmy alebo seriály … V podstate preneste to, čo máte radi, do iného jazyka. Nielen sa lepšie zorientujete v novom jazyku, ale môžete sa dokonca dozvedieť niečo nové o témach, ktoré vás zaujímajú!