Môže sa vám zdať, že otázka, akými jazykmi sa hovorí v Thajsku, je hlúpa. Koniec koncov, Thajsko má len jeden úradný jazyk, ktorým je, ako inak, thajčina. Tým to však nekončí. Thajsko má takmer 60 miliónov obyvateľov a územie rozprestierajúce sa od Číny až po Malajziu. Nikoho teda neprekvapí, že jazyk, ktorým sa v krajine hovorí, je veľmi rôznorodý. Jazyk tejto krajiny je teda charakteristický nielen formálnymi, ale aj neformálne používanými dialektmi.

Úradným jazykom Thajska je thajčina, ktorou hovorí prevažná väčšina občanov krajiny. Vo väčšine prípadov sa však v určitom regióne stretnete len s jedným jazykom. V Thajsku existuje 73 živých jazykov, z ktorých 51 má pôvod priamo v Thajsku.

Pozrime sa teda na niektoré z rôznych dialektov a jazykov, ktorými sa v Thajsku hovorí:

Akými jazykmi sa hovorí v Thajsku?

• Thajčina

Thajčinou, ktorá je zároveň jediným úradným jazykom Thajska, hovorí približne 88 % zo 69 miliónov obyvateľov krajiny. Avšak iba 34 % obyvateľov Thajska považuje thajčinu za svoj prvý jazyk.

Thajčina, v minulosti tiež známa ako siamčina, patrí do tajskej jazykovej rodiny a je „oficiálnou“ formou jazyka, ktorou sa v Thajsku hovorí. Vychádza z bangkokského dialektu.

V celej krajine sa hovorí rôznymi dialektmi, ktoré sú natoľko rozmanité, že ľudia z opačných koncov krajiny môžu mať problém si navzájom rozumieť. Thajčina patrí medzi tónové jazyky. Znamená to, že jednotlivé slová menia svoj význam v závislosti od toho, ako sú vyslovované. Dialekty ako Phu Thai, Shan, Song, Isan, Southern Thai, Nyaw, Northern Thai, Phuan, a Lu patria medzi regionálne dialekty thajčiny.

• Pôvodné a menšinové jazyky

51 pôvodných jazykov, ktoré sa vyvinuli na území Thajska, rozdeľujeme do piatich jazykových rodín. Tými sú: austronézska, hmongsko-mienské, thajská, mon-khmérska a čínsko-tibetská.

Hmongským jazykom, ktorý je súčasťou hmongsko-miénskej jazykovej rodiny, hovorí 3,7 milióna rodených hovoriacich žijúcich v mnohých krajinách. Khmérčina, ktorá patrí do mon-kmérskej jazykovej rodiny, má ešte väčšiu používateľskú základňu – 16 miliónov hovoriacich žijúcich v Kambodži, Thajsku a Vietname.

• Imigrantské jazyky

Barmčina (so svojimi približne 828 000 hovoriacimi), angličtina, japončina, kórejčina, hindčina, francúzština a nemčina. V tomto poradí sú najobľúbenejšími cudzími jazykmi v Thajsku.

Hoci angličtina nie je striktne imigrantským jazykom, je v Thajsku rozšírená ako druhý jazyk. Mnoho Thajčanov sa angličtinu naučí v škole alebo samostatne, čo je samozrejmosťou najmä pre Bangkok – obchodné centrum krajiny, ale aj pre ďalšie významné turistické destinácie.

TIP NA ZÁVER…

V posledných rokoch sa z Thajska stalo centrum, v ktorom sa miesia kultúry a jazyky z celého sveta. Pre návštevníkov je lákavou najmä thajská pohodová kultúra, charakteristická kuchyňa a nádherné pláže. Ak ste v Thajsku ešte neboli, určite by ste ho mali zaradiť na svoj zoznam cestovateľských destinácií. Predtým sa však uistite, že ovládate aspoň základy thajčiny. V opačnom prípade sa vám môže stať, že budete až príliš často používať Google prekladač!