Mnoho firiem, ktoré sa chcú presadiť na medzinárodnej úrovni, sa presúva do Spojených štátov. USA sú ako krajina postavená na podnikateľskom úspechu miestom, ktoré je pre zahraničné podniky otvorené. To však neznamená, že presunúť firmu do USA je jednoduché. V tomto článku sa budeme venovať všetkým krokom, ktoré budete musieť podniknúť pred založením firmy v USA.

Vyberte si vhodnú štruktúru spoločnosti

Prvé, čo musíte ako zahraničný podnik urobiť po rozhodnutí začať podnikať v USA, je vybrať si vhodnú štruktúru vašej spoločnosti. Mnoho väčších spoločností sa rozhodlo stať sa C spoločnosťami. To im umožňuje ponúkať neobmedzené akcie a okrem toho sú zdaňované osobitne od svojich majiteľov (čo bude s rastom vášho podnikania čoraz dôležitejšie).

C spoločnosti sú všeobecne považované investormi za najvhodnejšie. Majte však na pamäti, že ak sa rozhodnete pre tento prístup, budete zdaňovaní dvakrát: najprv ako spoločnosť, potom ako akcionár.

Výhodou firemných akcionárov je v tomto prípade to, že pokiaľ sa vaša spoločnosť nebude nezaoberať nehnuteľnosťami, nebudete musieť platiť žiadne kapitálové zisky. Tento druh zdanenia vás chráni pred vplyvom IRS (federálny finančný úrad Spojených štátov) a keďže mnohí zahraniční podnikatelia nechcú byť zaradení na americké daňové listiny, je to vynikajúca voľba.

Je potrebné brať ohľad aj na to, že dvojitú daň si môžete „znížiť“ pomocou platov, nákladov na dôchodkové odvody a rôznych ďalších výdavkov, ktoré spoločnosti prirodzene vzniknú.

Ak si myslíte, že C spoločnosť nie je pre vás vhodná, žiadny strach. V USA existujú ďalšie štruktúry spoločností, ktoré môžu viac vyhovovať vašim potrebám.

Establishing a presence in the US marketVytvorenie sídla spoločnosti vo vybranom štáte USA

Ak chcete podnikať v USA, musíte si zvoliť štát, v ktorom bude mať vaša spoločnosť sídlo. Vyberať by ste mali podľa toho, ktorý štát je najdominantnejší vo vašej oblasti podnikania, keďže to zvyčajne znamená, že je najlepšie zaregistrovať si spoločnosť priamo v ňom. Najvhodnejším miestom na usídlenie sa je pre väčšinu spoločností štát Delaware.

Delaware je totiž pre väčšinu zahraničných podnikateľov štát s pomerne nízkym zaťažením. Jeho flexibilné vnútroštátne právo o obchodných spoločnostiach vám umožňujú chrániť seba a svojich akcionárov oveľa viac, ako napríklad v štáte Kalifornia. V štáte Delaware sa tiež nevyžaduje, aby ste mali fyzickú adresu či disponovali bankovým účtom v banke so sídlom v USA.

Budete sa musieť zaregistrovať

Aj keď požiadavky, ktoré budete musieť pri registrácii spoločnosti splniť, sú v jednotlivých štátoch odlišné, vo všeobecnosti budete musieť:

  1. Vybrať názov spoločnosti.
  2. Vybrať si registrovaného zmocnenca, ktorý bude poverený prijímaním právnych dokumentov pre vaše podnikanie (môžete to byť aj vy osobne).
  3. Vyplniť osvedčenie o založení spoločnosti, ktoré bude obsahovať názov spoločnosti a informácie o zmocnencovi. Poplatok za vyplnenie tohto osvedčenia začína na úrovni 89 USD, v prípade zvýšenia tržieb vašej spoločnosti sa však pripravte na vyššie poplatky.
  4. Podať v každom ďalšom roku výkaz a platiť franšízovú daň. To ročne vychádza na približne 225 dolárov. Ak chcete, za príplatok môžete podávať výkazy a platiť franšízovú daň online.

Zaobstarať si EIN

EIN predstavuje identifikačné číslo zamestnávateľa. Je to 9-miestne číslo pridelené vašej spoločnosti za účelom jej identifikácie. EIN musíte mať, aby ste mohli vykonávať väčšinu obchodných aktivít (napríklad zamestnávanie pracovníkov alebo platenie daní). IRS vám umožní podať žiadosť o EIN zadarmo. Keď budete vyzvaní o uvedenie identifikačného čísla daňového poplatníka (TIN), uvediete „zahraničný / žiadny“.

Ak potrebujete pomoc s presunutím vašej spoločnosti do USA, môžete nás kontaktovať tu a náš tím vyškolených odborníkov premení celý proces na bezproblémový zážitok.