Rozmýšľate o tom, kam sa vybrať na ďalšiu dovolenku? V tom prípade sa vám určite bude hodiť informácia o tom, ktoré miesta na svete patria medzi tie najpriateľskejšie. Viaceré cestovné kancelárie a cestovateľské časopisy každoročne uskutočňujú prieskumy s cieľom určiť spokojnosť turistov v rôznych turistických destináciách po celom svete.

Na základe ktorých faktorov je mesto označované ako atraktívne pre turistov?

Turisti zvyčajne cestujú do destinácií, kde sa cítia bezpečne a pohodlne. Aby bolo mesto medzi turistami obľúbené, malo by uspokojiť turistov hneď z niekoľkých hľadísk. Popri kvalitnej infraštruktúre turisti hodnotia svoju skúsenosť aj na základe toho, do akej miery je mesto pre nich otvorené a do akej miery sa do turistického života zapájajú miestni obyvatelia.

Popri tom turisti hodnotia aj fakt, do akej miery im sú miestni obyvatelia pripravení pomôcť pri orientácii v meste, akí sú pohostinní, no tiež to, či je orientácia v meste jednoduchá, či je dostupné označenie turistických miest vo viacerých jazykoch a ako mesto zaisťuje bezpečie návštevníkov.

Vnímanie turistov sa však samozrejme líši a do tejto kategórie môžu byť zapojené aj mnohé iné faktory, preto nie je nezvyčajné, že sú výsledky mnohých ankiet rozdielne. Vybrali sme pre vás niekoľko miest, ktoré sa v anketách o najpriateľskejších miestach vyskytujú najčastejšie.

1. San Miguel de Allende (Mexiko)

Mesto sa nachádza v oblasti Guanajuato v Mexiku a je pomenované po kňazovi Juanovi de San Miguel, mexickom mučeníkovi zo 16. storočia, ktorý bol aj členom španielskej armády Ignacio Allende a podporoval hnutie za nezávislosť v Mexiku. Súčasťou starého mesta je dnes pamätník svetového dedičstva, ktorý je hlavným lákadlom pre hordy turistov.

Turisti sa zhodujú v tvrdení, že ľudia v meste sú veľmi priateľskí. Nakupovanie označujú ako skvelé, reštaurácie ako fantastické a oceňujú, že sa mesto dá ľahko preskúmať pešo, pričom je možné objaviť mnoho krásnych miest. Zaujímavý je aj architektonický štýl mesta. Pozornosť priťahujú aj fasády domov, a to vďaka rôznorodosti farieb a kaskád tvorených vetvami okrasných kríkov Bougaunvillea. V historickej časti mesta môžete vidieť asi tisíc obnovených koloniálnych budov. Medzi hlavné atrakcie patrí kostol La Parroquia de San Miguel Arcangel, ktorý je symbolom mesta.

2. Santo Domingo (Dominikánska republika)

Santo Domingo je hlavným mestom Dominikánskej republiky a je známe ako najmodernejšie mesto v Karibiku, ktoré každoročne priťahuje veľké množstvo turistov. Miestni ho nazývajú „La Capital“. Je symbolom dominikánskej kultúry, ktorý dokonalo prepája staré a nové elementy. Turisti môžu navštíviť mnoho umeleckých galérií, ponoriť sa do histórie a architektúry mesta, či navštíviť obrovské nákupné strediská.

Koloniálne mesto je uznávané ako pamätník svetového dedičstva a považuje sa za prvé sídlo európskych prisťahovalcov v Amerike. Ulice sú prispôsobené pre chodcov a cestou po meste je možné vidieť architektonické zázraky datované od 16. do 20. storočia. Mnohé koloniálne budovy boli prerobené na kaviarne, reštaurácie, hotely a múzeá. Návštevníci si tiež môžu pozrieť celú oblasť za 45 minút z vlaku Chu Colonial. Turisti si môžu prenajať bicykel alebo si zaplatiť miestneho sprievodcu, ktorý im predstaví aj množstvo lokálnych legiend.

3. Cork (Írsko)

Cork sa nachádza na juhozápadnom pobreží Írska. Mesto disponuje množstvom pivných záhrad, útulných krčiem a mnohými ďalšími lákadlami. Za návštevu určite stojí aj umelecká galéria, napríklad Crawfordská galéria, mestský trh, či umelecké centrum Triskel, ktoré je plné prekvapení. Zastaviť sa môžete aj v múzeu masla, ktoré vás prevedie históriou priemyslu v meste. Mesto môžete preskúmať prostredníctvom organizovaných ciest kajakom, pričom môžete navštíviť aj Cork City Goal alebo Kostol sv. Anny.

4. Queenstown (Nový Zéland)

Jedným z najpríjemnejších miest je Queenstown na Novom Zélande, ktoré je známe aj ako svetové hlavné mesto avanturistického turizmu. Na základe ankiet je mesto na rovnakej úrovni prívetivosti ako Akaroa, Wellington a Auckland. Mesto je považované za útočisko pre prisťahovalcov z Kanady, USA a Veľkej Británie, ktorí sa rozhodli v meste žiť a našli si prácu v baroch a rôznych spoločnostiach, ktoré ponúkajú adrenalínové zážitky.

Miestni obyvatelia sú známi tým, že sú milí, priateľskí a zhovorčiví. Je to to pravé miesto pre všetkých, ktorí hľadajú dobrodružstvo vo voľnej prírode, pre tých, ktorí sa radi nechajú rozmaznávať, aj pre tých, ktorí cestujú za oddychom. Ak máte dosť odvahy, môžete sa odviesť gondolou Skyline a obzriete si panoramatický výhľad na Queenstown, alebo vyskúšate bungee jumping.

Tým sa však ponuka dobrodružstiev ani zďaleka nekončí. Môžete sa rozhodnúť pre jazdu na bicykli a užiť si prehliadku Segway, alebo sa vydať na výletnú plavbu loďou, z ktorej budete mať výhľad na úžasnú scenériu mesta. Queenstown sa môže pochváliť aj kúpeľmi, v ktorých sa môžete nechať hýčkať. Určite nezabudnite ani na návštevu viníc, ktoré by mali byť povinnou súčasťou vašej trasy.

5. Galway (Írsko)

Na západnom pobreží Írska leží mesto Galway, ktoré turistom očaruje svojim pôvabom. Mesto má starobylú architektúru, ktorú si návštevníci môžu prezrieť počas prechádzky centrom. Miestni obyvatelia sú veľmi priateľskí a nie je neobvyklé, že sa s nimi turisti spriatelia pri pití ľadovo vychladeného Guinessa. V meste si pochutnáte na domácej kuchyni, no môžete si vychutnať aj pizzu, pivo a čokoládu, ktoré sú produktom miestnych výrobcov.

6. Puebla (Mexiko)

Mesto Puebla vás poteší farebnými maľovanými domami a barokovými kaplnkami s prekrásnou zlatou žiarou. Mesto vyžaruje priateľské teplo, ktoré pocítite na jeho uliciach, kde si môžete dopriať quesadilly, typické mexické tortilly, ktoré na uliciach predávajú postaršie predavačky. Predajcovia ovocia sú veľmi trpezliví, keď sa s nimi turisti pokúšajú hovoriť po španielsky.

Na prehliadku mesta a okolitých dedín vás môže zadarmo odviezť aj Uber. Ak budete mať šťastie na zhovorčivého šoféra, prevedie vás históriou mesta a upozorní vás na niekoľko krásnych pozoruhodností. Odporúčame vyskúšať reštaurácie, ktoré podávajú miestne mexické jedlo. Nemali by ste si nechať ujsť pýchu mesta, hrnčiarsku keramiku Talaveru a nakupovanie na blšom a remeselníckom trhu.

7. Adelaide (Austrália)

Melbourne a Sydney sú destinácie, ktoré boli vždy považované za najpriateľskejšie na svete, no aj Adelaide je čoraz obľúbenejšia. Počasie je tu miernejšie, takže je oblasť vhodná pre vinohradníctvo. Preto sú aj vinárske oblasti tejto časti sveta preslávené. Je to miesto plné zábavy, udalostí, chutí a kultúr, vhodné na dlhé, pokojné prechádzky.

Mestu dodáva na šarme aj fakt, že sú Austrálčania veľmi priateľskí a zhovorčiví. Mesto ponúka nespočetné možnosti na aktivity. Môžete sa vybrať na turistiku, navštíviť múzeá alebo si vyjsť na nákupy. Môžete si tiež vychutnať čerstvé miestne produkty z trhu a stráviť nejaký čas na pláži.

8. Dublin (Írsko)

Dublin je tretím írskym mestom, ktoré sa ocitlo v našom zozname, čo je len dôkazom  pohostinnosti Írov. Hoci je Dublin hlavným mestom, disponuje neodolateľným čarom starého sveta. Miestni obyvatelia sú známi svojim humorom a priateľskosťou, a sú tiež považovaní za skvelých hostiteľov, ktorí vás očaria svojim šarmom.

V historickom meste nájdete veľa pamiatok, napríklad Dublinský hrad či knihu Kells v starej knižnici Trinity College. Nezabudnite sa zastaviť pri moste Ha´penny a navštíviť Dóm svätého Patrika, či odpočinúť si v niektorom z mnohých parkov.

9. Victoria (Kanada)

Victoria je hlavným mestom kanadskej provincie Britská Kolumbia a láka svojich návštevníkov priateľskosťou a čistotou. Vďaka vysokej kvalite života je mesto obzvlášť obľúbené u seniorov a ľudí, ktorí chcú uniknúť chladným a zasneženým zimám. Mesto má mierne podnebie, čo z neho robí skvelú dovolenkovú destináciu.

Život vo Viktórii je veľmi uvoľnený. Umením a kultúrou to v ňom priam žije, takže nie je neobvyklé stretnúť sa tam so známymi hudobníkmi. Je to tiež populárna destinácia na natáčanie hollywoodskych filmov.

10. Chiang Mai (Thajsko)

Aj napriek svojej hanblivosti sú Thajčania známi svojou vľúdnou a priateľskou povahou. Mnohí cestovatelia sú príjemne prekvapení z priateľských domácich, ktorí sú pripravení  bez problémov ich prijať medzi seba. Vďaka ich otvorenosti sa mnohí turisti cítia pri objavovaní pamiatok mesta naozaj uvoľnene. Bez problémov tu môžete nájsť množstvo skrytých pokladov a pôžitkov, od starožitností po produkty miestnych remeselníkov, lekcie varenia či širokú ponuku thajských masáží. Cestou môžete navštíviť nádherné chrámy Chiang Mai, preskúmať bazáre alebo nájsť útulné pohostenie s lokálnou thajskou kuchyňou.

Ak potrebujete pomoc s prekladom informácií z oblasti turizmu, vyhľadajte pomoc profesionálnej prekladateľskej agentúry

Hoci náš zoznam atraktívnych miest na cestovanie nie je ani zďaleka kompletný, určite vám poskytuje predstavu o špecifikách, atrakciách a všetkých aktivitách, ktoré môžete vyskúšať pri návšteve konkrétneho mesta. Ktoré z miest si vyberiete, závisí už len od vašich očakávaní a záujmov.

Ak plánujete cestu a zbierate informácie o jednotlivých cestovateľských cieľoch, je nevyhnutné, aby ste dobre pochopili všetky podrobnosti o charakteristikách kultúry a tradícií. Samozrejme, je príjemné nechať sa prekvapiť, no určite vám odporúčame, aby ste sa aspoň zhruba informovali o mieste, ktoré chcete navštíviť.

Veľké množstvo informácií nájdete v angličtine, no ešte presnejšie informácie môžete získať z webových stránok, brožúr a letákov v lokálnych jazykoch. Dobrá prekladateľská agentúra, ktorá spolupracuje s rodenými hovoriacimi konkrétnych jazykov, vám bude pri porozumení všetkých informácií veľmi nápomocná. Tak budete mať istotu, že ste presne oboznámení so všetkými informáciami, vďaka ktorým môžete bezpečne a bez obáv cestovať.