V súčasnosti musia takmer všetky spoločnosti obchodovať so zákazníkmi alebo dodávateľmi z iných krajín. V čase globalizácie sa niet čomu čudovať. V zahraničí môžete často nájsť lepšie, lacnejšie, alebo jednoducho vhodnejšie služby.

Keď si zorganizujete prepravu a vyriešite všetky možné problémy súvisiace s DPH, ktoré vám môžu vzniknúť, objaví sa vám v rukách faktúra vydaná v zahraničí. Teraz môžete začať uvažovať, ako zaplatiť svojmu dodávateľovi – v ideálnom prípade bezpečne, lacno a rýchlo.

Zaplatiť takéto faktúry vydané v zahraničí môže byť celkom zložité – najmä ak ide o faktúry vydané v zámorí. Môže sa to celkom predražiť a transakcia môže trvať dlho. Šialené výmenné kurzy či vysoké poplatky spoločností zaoberajúcich sa prevodom peňazí by vás v konečnom dôsledku mohli nepríjemne šokovať. Preto si nezabudnite vopred urobiť malý prieskum, aby ste predišli zbytočným nákladom.

Aké údaje by mala obsahovať faktúra vydaná v zahraničí?

Po prijatí faktúry sa uistite, že obsahuje všetky informácie, ktoré sú vo vašej krajine vyžadované, aby ste nemali problém s finančnými inštitúciami alebo daňovou kontrolou.

Na vykonanie platby budete potrebovať údaje o spoločnosti vášho dodávateľa a informácie o jeho banke (alebo o banke , ktorá platbu sprostredkuje). Na vykonanie transakcie budete potrebovať IBAN (medzinárodné číslo bankového účtu) a BIC kód (identifikačný kód banky) dodávateľa alebo jeho e-mailovú adresu (pokiaľ je dodávateľ registrovaný na PayPal).

Celkom prospešné môže byť, ak svojho dodávateľa požiadate o vytvorenie faktúry v dvoch menách – v dodávateľovej domácej mene a tiež v tej vašej (alebo sa môžete dohodnúť na nejakej spoločnej mene – dolároch alebo eurách). Môžete si tak nielen porovnať konečné kurzy v oboch menách, ale ak by to bolo výhodnejšie, aj platiť vo vlastnej mene. Nemuseli by ste tak riešiť výmenné kurzy.

Lacné a bezpečné spôsoby platenia faktúr vydaných v zahraničí

Keď máte pred sebou finálnu faktúru, máte viac možností, ako svojmu dodávateľovi zaplatiť.

Medzi množstvo aspektov, ktoré musíte zvážiť, patria: krajina, do ktorej posielate peniaze, dodávateľove možnosti (má váš dodávateľ bankový účet alebo PayPal?), fakturovaná suma, dátum splatnosti, mena, poplatky, aká je pravdepodobnosť, že bude potrebné platbu vrátiť…

Je treba brať do úvahy veľa vecí, ale nebojte sa. Aby sme vám výrazne uľahčili rozhodovanie, pripravili sme pre vás 5 najlepších spôsobov, ako zaplatiť faktúru vydanú v zahraničí:

1. Prevod peňazí priamo na bankový účet

Môžete si vybrať prevod peňazí zo svojho bankového účtu priamo na bankový účet vášho dodávateľa. Avšak nezabudnite si vopred skontrolovať zabezpečenie banky, aby ste zistili, koľko si za takúto transakciu účtuje. Náklady sa môžu pohybovať od niekoľkých centov až do výšky 20 amerických dolárov.

Preto je táto možnosť vhodnejšia v prípadoch, keď je suma na faktúre podstatne vyššia (viac ako 800 – 1 000 amerických dolárov). Ak potrebujete previesť nižšiu sumu, odporúčame vám zvoliť si iný spôsob platby.

Tiež treba pamätať na to, že transakcie z bankového účtu na protiúčet môžu trvať dosť dlho a dodávatelia musia často čakať, kým dostanú svoje peniaze. V niektorých prípadoch musia byť peniaze prevedené cez sprostredkovateľskú banku (alebo dokonca viac sprostredkovateľských bánk), čo výrazne spomalí prevod peňazí. Toto spomalenie môže spôsobiť niekoľko problémov a – ako ste si už asi domysleli, každá z týchto bánk si za svoje služby berie províziu.

Preto môžete v konečnom dôsledku zaplatiť viac, ako ste pôvodne mali a dodávateľ môže dostať menej peňazí, než ste mu v skutočnosti poslali. To môže spôsobiť zbytočné nedorozumenia a skomplikovať váš vzťah s dodávateľom.

2. Použite platobnú kartu

V porovnaní s predchádzajúcou možnosťou je platba kartou vhodnejšia v prípadoch, keď suma na faktúre nie je taká vysoká. Keďže banka vám bude účtovať určité percento z transakcie (väčšinou medzi 3 – 5%), je rozumné poskytnúť dodávateľovi podrobnejšie informácie o vašej kreditnej karte, a to najmä ak vám bude účtovaný poplatok 100 – 200 amerických dolárov.

3. PayPal

PayPal je jednou z najväčších internetových platobných spoločností a zostáva jednou z najbežnejších platobných metód v online priestore. Je prístupný a optimálne nastavený pre užívateľa a akceptovaný vo väčšine svetových krajín, čo z neho robí veľmi efektívny užívateľa nástroj. Pri platení za služby môžete použiť finančný zostatok, ktorý už máte na svojom PayPal účte, alebo môžete platiť aj menšie faktúry bez akýchkoľvek zostatkov.

PayPal je však vhodnejší, ak potrebujete uhradiť menšie sumy do 200 amerických dolárov, pretože pri transakciách vyšších súm peňazí môžu poplatky dosiahnuť pomerne vysokú úroveň.

PayPal tiež poskytuje kvalitnú zákaznícku podporu, čo sa môže hodiť v prípade, ak by ste neskôr potrebovali zrealizovať vrátenie peňazí. Môžete sa rozhodnúť použiť PayPal ochranu kupujúceho a v prípadoch, keď nedostanete objednaný tovar (ak dodávateľ nemôže poskytnúť dôkaz o tom, že tovar bol skutočne odoslaný) alebo ak by nastal problém s tovarom, PayPal vám pomôže získať plnú náhradu.

4. TransferWise

TransferWise je ďalšia online platobná brána – služba P2P, ktorá je dobre užívateľsky prístupná a ponúka skvele nastavené poplatky. Vytvorenie účtu je jednoduché a po vytvorení účtu môžete hneď vykonávať prevody peňazí do väčšiny krajín sveta (dokonca aj do niektorých, kde nie je možné využívať PayPal, napr. Turecko).

Navyše môžete pred potvrdením platby vidieť jasný a zrozumiteľný výpočet poplatkov, takže vás neskôr na bankovom účte nebude čakať žiadne nepríjemné prekvapenie.

TransferWise má však niekoľko problémov. Po prvé, na vykonanie transakcie musíte aj tak použiť kreditnú kartu, debetnú kartu, ale uskutočniť bankový prevod. Nemôžete platiť v hotovosti ani šekom a zaplatiť niekomu, kto nemá bankový účet, nie je možné. Ďalším problémom môže byť, že platforma TransferWise nepodporuje všetky meny a krajiny, takže ju nemôžete používať vždy.

5. Western Union

Western Union sa nevyužíva tak často ako online platobné brány. V prípade okamžitého nastavenia pevných poplatkov a sadzieb však spoločnosti chýba transparentnosť, takže vopred nevidíte, v akej výške vám bude poplatok zaúčtovaný.

Konečná cena závisí od sumy, ktorú posielate, cieľovej krajiny a spôsobu, akým bude platba prijatá. Spoločnosť Western Union však ponúka určité pozitíva, ktoré zatiaľ iné online platobné brány nedokážu pokryť a preto sa stále nachádza na našom zozname.

Western Union nájdete takmer všade, takže vaša platba sa môže dostať aj k vzdialeným dodávateľom, ktorým by ste inak nedokázali zaplatiť. Máme tu na mysli niektoré časti Ázie, Afriky a Južnej Ameriky, do ktorých by iné spôsoby platby neboli uskutočniteľné.

Ak by ste potrebovali pomoc s komunikáciou so svojím dodávateľom, bankou alebo tímom zákazníckej podpory ktorejkoľvek z platforiem poskytujúcich online platby, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme s kvalitným a zrozumiteľným prekladom vášho listu alebo správy do viac ako 85 svetových jazykov.

Môžeme dokonca telefonicky kontaktovať vašich zákazníkov alebo dodávateľom v ich miestnom jazyku, aby ste sa k nim dostali rýchlejšie a lepšie porozumeli danej záležitosti. Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať!